De diabetische voet De reumatische voet
Nailrepair of nagelreparatie Schimmelnagels
De voet van een sporter  In Nederland heeft naar schatting meer dan een kwart van de mensen een schimmelinfectie aan de teennagels. Ouderen, mensen met diabetes en anderen met een verminderde weerstand hebben een vergrote kans op zo'n infectie. Door de schimmel verdikt en/of verhardt de nagel, brokkelt af en verkleurt tot okergeel. In de volksmond worden schimmelnagels nogal eens aangeduid als kalknagels. Menigeen schaamt zich ervoor. Gelukkig zijn schimmelnagels vaak prima te behandelen.


Hoe ontstaan schimmelnagels?

Schimmels zijn echt overal. Slecht groeiende en/of beschadigde nagels van warme en vochtige voeten zijn het meest vatbaar voor zo'n infectie. De grote aantallen schimmelsporen zijn zeer besmettelijk en uiterst actief in vochtige, warme ruimten zoals sauna, openbare douches en zwembaden. Het is aan te raden om in deze ruimtes altijd badslippers te dragen.

Ook de huid kan geïnfecteerd worden. Een jeukerig gevoel is het gevolg.

Via de huisarts zijn er medicijnen verkrijgbaar. Deze zijn echter niet onschuldig en zullen derhalve vaker niet dan wel worden voorgeschreven.


Wat kan de pedicure voor u betekenen

Om er zeker van te zijn dat het daadwerkelijk een schimmelnagel betreft, veel aangetaste en verkleurde nagel lijken namelijk op schimmelnagels maar zijn het soms niet, is het mogelijk om eerst een monster af te nemen en deze ter nader onderzoek op te sturen naar het Leids Diagnostisch centrum. De kosten hiervoor worden vergoed door uw ziektekostenverzekeraar.
Voor het afnemen van een monster vraag ik een kleine vergoeding.

Mocht de uitslag positief zijn (er zijn sporen van schimmels aangetroffen), kan er worden overgegaan tot het behandelen van de schimmelnagels.

De nagels worden afgevlakt en dun gehouden. Aangetaste stukken nagel worden zoveel mogelijk verwijderd. Daarnaast zijn er diverse crèmes en vloeistoffen verkrijgbaar om de schimmel terug te dringen. Bij het behandelen van de voeten moeten ook de schoenen niet worden vergeten. Hierin nestelen zich vaak schimmelsporen die zeer lang kunnen overleven indien ze niet bestreden worden.


Wat kunt uzelf doen

Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden kunt u;

-   Zorg voor een goede weerstand, zodat schimmels niet de kans krijgen een
     infectie te veroorzaken
-   uw voeten dagelijks wassen, liefst zonder zeep, anders een zeer milde ph-neutrale zeep
-   uw voeten zorgvuldig afdrogen, vooral tussen de tenen
-   draag geen panty's, kunststof sokken of schoenen
-   sokken dragen van absorberend materiaal en elke dag binnenstebuiten in de was doen
-   open schoenen dragen (niet te afgesloten), bij voorkeur altijd leren schoenen
-   schoenparen regelmatig afwisselen, zorgen dat de schoenen goed kunnen drogen
     (transpiratievocht)
-   vermijd het krijgen van zweetvoeten door dunne sokken en luchtige schoenen
-   gebruik een drogend(talk) poeder als je last hebt van zweetvoeten
-   draag niet knellende schoenen
-   gebruik geen nagelschaar van iemand met schimmelnagels
-   draag geen schoenen van iemand met schimmelnagels
-   altijd slippers dragen in openbare ruimten zoals douches

Gebruik verder een schimmeldodend middel om de schimmelinfectie in de nagel te behandelen. Probeer gelijktijdig ook kruisbesmetting te voorkomen door schoenen, sokken, beddengoed, handdoeken, washandjes e.d. Was je handdoeken, beddengoed, sokken op 60° C.

Bij het behandelen van een schimmelnagel dient u er rekening mee te houden dat een nagel circa 1 jaar nodig heeft om geheel te vernieuwen. U zult het dan ook wel moeten kunnen opbrengen om gedurende een lange tijd dagelijks een mycose gel (schimmelnagel gel) te gebruiken.

Bij een lelijk uitziende nagel is het mogelijk om deze d.m.v. 'nailrepair' te voorzien van een flexibel roze gellaagje zodat de nagel er zo gezond mogelijk uit ziet.
(zie hiervoor het onderwerp 'nagelreparatie'.